نقش وعملکرد الکترولیت ها در ورزش
- توضیحات
- نمایش از پنج شنبه, 30 دی 1400 15:33
- دسته: پزشکی ورزشی
- بازدید: 589
تعریق زیاد درهوای گرم طی فعالیتهای شدید جسمانی به مقداری از املاح معدنی والکترولیت های بدن به ویژه کلر، سدیم وپتاسیم می انجامد.
به گزارش "همدان فوتبال"، لذا ورزشکاران این رشته ها باید آب کافی همراه با مقدار کمی نمک ۲تا۳ گرم درلیتر بیاشامند(به ازای هر لیتر آب دفعی، معادل نیم تا یک گرم نمک از بدن دفع می شود) دفع سدیم برکاهش پتاسیم از بدن نیز تاثیر میگذارد، لذا هرقدرفعالیت درشرایط بالا ادامه یابد، سدیم بیشتری دفع وپتاسیم بیشتری نیز از فضای داخل سلولی به خارج سلول منتقل ودفع می شود.
دفع شدید پتاسیم اختلالاتی در کار کلیه ها وقلب در پی خواهد داشت وبه دنبال آن اختلال در انقباضات عضلانی، خستگی وبرهم خوردن تعادل اسیدی بازی بروز خواهد کرد.
بنابراین برای جبران آب والکترولیتهای از دست رفته، کمتر از یک ساعت پس از فعالیتهای استقامتی، باید ۲تا۳ لیوان آب نوشید، زیرا دفع سدیم ممکن است احساس تشنگی را از بین ببرد. درصورتی که غلظت کلروسدیم مقدار آب مصرف شده حدود۲تا۳درصدباشد، الکترولیتهای دفعی را جبران خواهد کرد. استفاده از قرص های معدنی کمکی توصیه نمی شود، درحقیقت مصرف الکترولیتهای کمکی، ازسوی ورزشکاران، زمانی مناسب است که مایعات بدن به مقدار خیلی زیادی تقلیل یافته باشد، به طوری که این تقلیل بیشاز ۳درصداز وزن را شامل شود. درموردجایگزین کردن الکترولیتها، ورزشکاران نباید تنها به نوشیدنی های حاوی پتاسیم، سدیم، کلر و ...اکتفا کنند، بلکه استفاده از میوه ها(موز)، سبزیجات (جعفری)، آب میوه ها، لبنیات، شکلات های کاکائویی وغذاهای متنوع توصیه می شود.