تحليلي بر ورزش همدان

علی ثقفیورزش استان در مجموع از نظر زيرساختي عملكرد بسيار خوبي را داشته و شاهد احداث و تكميل پروژه هاي مناسبي در سطح استان و مخصوصا همدان بوده ايم كه از جمله اينها مي‌توان به سالن سنگ نوردي (كه شاهد برگزاري مسابقات آسيايي اين رشته در آن بوديم)، مجموعه ورزشي شهيد مفتح، مجموعه ورزشي شهيد حاجي بابايي در مريانج، بازسازي ورزشگاه شهداي قدس، مجموعه ورزشي انقلاب و پيست اسكي روي چمن تاريكدره يا حتي همين مجموعه ورزشي تفريحي گنجنامه كه با برنامه‌ريزي و تلاش سرمايه‌گذار خصوصي بوجود آمده، اينها همه مي‌توانند زمينه ساز موفقيت بيشتر ورزش استان در آينده نزديك باشند.

ثمره همه اين تلاش‌ها و زير ساخت‌ها وقتي بيشتر عيان مي‌شود كه شاهد برگزاري مسابقات مهم ورزشي بين المللي در ورزشگاه‌هاي همدان باشيم؛ همدان در مقاطع مختلف زماني ثابت كرده به خوبي توانايي ميزباني مسابقات آسيايي را دارد و بايد به سمتي برويم كه به ياري خوا ميزباني مسابقات جهاني كه به كشورمان تعلق مي‌گيرد را به همدان بياوريم. وجود اقليم و آب و هواي خوب، منطق گردشگري و همچنين امكانات ميزباني نظير ورزشگاه و هتل‌هاي مطلوب، اين امكان را مي‌دهد كه ما در همدان برگزار كننده مسابقات در سطح جهاني باشيم و مسئولين ورزش و مخصوص استاندار همدان بايد تدابير لازم در جهت تخصيص بودجه و برنامه ريزي براي جذب چنين رويدادهايي را اتخاذ نمايند.

در زمينه ورزش قهرماني نيز در استان گام‌هاي خوبي برداشته شده و كسب عناوين و رتبه‌هاي مختلف و مكرر در رشته هاي ورزشي گوناگون، حكايت از اين موضوع دارند اما عمده مشكل استان همدان در ورزش، بحث ورزش حرفه‌اي است كه چون در استان همدان شركتهاي دولتي و خصوصي بزرگ وجود ندارند كه حمايت كننده تيم‌هاي ورزشي باشند، در اين بخش با مشكلات زيادي روبرو هستم و 90 درصد هزينه‌هاي تيم داري در اين حوزه بر دوش اداره كل ورزش و جوانان است كه به تبع با مشكلاتي كه در اعتبارات وجود دراد، هدايت كامل و صحيح از يك سو و نتيجه گيري مطلوب از سويي ديگر، در ورزش حرفه‌اي همدان در شرايط فعلي ميسر نمي‌باشد.

شهرداري همدان در امر ورزش مانند شهرداري يك كلان‌شهر عمل نمي‌كند و برخلاف شهرهايي چون تبريز، ياسوج، بندرعباس، اراك، اصفهان، گرگان و ... در امر ورزش حرفه‌اي سرمايه‌گذاري نمي‌كند؛ درحالي كه يكي از عمده وظايف شهرداري ايجاد روحيه شور و نشاط در فضاي عمومي جامعه است كه اين مهم با ورزش حرفه‌اي و كسب نتايج مطلوب در اين زمينه بوجود مي‌آيد؛ به عنوان مثال وقتي كه تيم فوتبال پاس و الوند در مسابقات نتايج درخشاني را در هفته هاي ابتدايي كسب مي‌كردند، مردم بسيار خوشحال بودند و اين شادابي در جاي جاي جامعه و بين اقشار مختلف مردم مشهود بود كه ايجاد اين شرايط به عنوان يكي از وظايف شهرداري بايد در دستور كار قرار گيرد.

كسب رتبه اول در بين 12 استان تيپ 2 در حوزه ورزش نشان از پيشرفت ورزش استان در سالهاي اخير دارد كه با برنامه‌ريزي و تلاش بيشتر بايد اين جايگاه را حفظ كرده و حتي در آينده شاهد ارتقاء از تيپ دو به يك باشيم.

مسائل فرهنگي در ورزش نيز نسبت به گذشته رشد پيدا كرده اما در جايگاه ايده‌آل نيست و بايد بيشتر روي اين مساله كار شود؛ پرتاب سنگ و بطري در ورزشگاه‌ها از ساكنان و شهروندان پايتخت تاريخ و تمدن بعيد است و بايد متوليان امر فرهنگ در حوزه ورزش، با ايجاد برنامه‌هاي فرهنگي كاري كنند كه ديگر شاهد وقوع چنين اتفاقاتي در ورزشگاه‌ها و اماكن ورزشي نباشيم.

حضور بانوان در ورزش و ايجاد فضاهاي مناسب براي پرداختن آنها به ورزش نيز به مراتب نسبت به گذشته بيشتر شده و حتي كار به جايي رسيده كه استان همدان در مسابقات الميپك از سه نماينده‌اي كه داشت، دو نفر آنها از جامعه بانوان بودند كه اين باعث افتخار بانوان و جامه ورزش همدان بود.

 

ورزش؛ همگاني، قهرماني و حرفه‌اي

علي‌رغم همه اين مشكلات ورزش استان همدان در زمينه هاي مختلف و رشته‌هاي گوناگوني همچون؛ كشتي، هاكي، سنگنوردي تيراندازي، قايقراني و فوتسال مقامهاي خوبي كسب كرده و با وجودي كه در برخي از اين رشته‌ها به سبب شرايط جغرافيايي از امكانات كمي نسبت به استانهاي ديگر نيز برخوردار بوده به نتايج قابل قبولي دست يافته كه نشانه مديريت خوب مي‌باشد، هر چند نمي‌شود از برخي نتايج ضعيف كه ناشي از ضعف در مديريت بوده نيز به سادگي چشم پوشي كرد.

نايب قهرماني دو نوجوان همداني در رقابتهاي انتخابي تيم ملي نتيجه خوبي بود اما ضعف نمايندگان استان در انتخابي تيم ملي در رده بزرگسالان اين هشدار را به ما داد كه كشتي همدان نسبت به گذشته در حال عقب‌گرد است و جايگاه سابق را در سطح كشور ندارد و مسئولين امر بايد فكري عاجل به حال اين ورزش كه در نقطه نقطه استان ريشه دارد و همدان كه از قبل به عنوان يكي از قطب‌هاي اصلي اين رشته در كشور مطرح بوده، نبايد جايگاهش تضعيف شود.

تشكيل شوراي ورزش همگاني كه اخيرا اتفاق افتاد يكي از اتفاقات خوب در ورزش استان بود كه اين حركت مي‌تواند گامي موثر در جهت نهادينه شدن ورزش نزد همه مردم همدان باشد.

شرايط خوب تيم فوتسال عليصدر كه مسلما مرهون حمايت مالي شركت سياحتي از اين تيم است و نزديك شدن اين تيم به راهيابي به ليگ دسته اول مي‌تواند روزنه اميدي براي پيشرفت هرچه بيشتر فوتسال در همدان باشد كه اميدواريم با تداوم اين حمايت‌ها اين تيم بتواند به ليگ برتر راه پيدا كند. اگر در استان چند مجموعه و شركت مانند شركت سياحتي عليصدر داشتيم كه هر كدام در يگ رشته ورزشي در بخش حرفه‌اي سرمايه‌گذاري مي‌كردند، بيشتر شاهد رشد و شكوفايي ورزش در استان بوديم.

ورزش‌هايي چون هاكي كه در همدان پيشينه خوبي دارند نيز بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرند و واليبال شهرداري كه در گذشته حرفهاي زيادي براي گفتن در ليگ برتر داشت، بايد مجددا احيا شود يا تيم بسكتبال پگاه كه منحل شد،‌بايد برنامه ريزي براي احياء تيمي حرفه‌اي در اين رشته در قالب يك اسپانسر ديگر صورت پذيرد. پيست اتوميلراني و موتور سواري همدان نيز با وجود احداث و راه اندازي نيازمند تكميل و گسترش است، مخصوصا پيست اتومبيل راني كه از استاندارهاي لازم برخوردار نيست و كوچكتر از حد استاندارد است.


فوتبال

به جرات می‌توان عمده‌ترین ضعف تیم فوتبال پاس همدان در فصل جاری را عملکرد ضعیف و بی‌تفاوتی برخی اعضای تاثیرگذار هیئت مدیره پاس نسبت به شرایط این تیم دانست.

وقتی که تیم بزرگ و پرافتخار پاس به همدان منتقل شد، همه مسئولان مشتاق و پیگیر وضعیت این تیم بودند و از پاس به نام موتور توسعه ورزش استان نام می‌بردند، اما آرام آرام و با کم رنگ شدن اشتیاق حضور در لیگ برتر و با سوء مدیریت‌ها در دوره قبلي نهایتا پاس بزرگ به دسته اول سقوط کرد.

امسال هم که پس از دوسال تلاش و برنامه‌ریزی، امکان صعود پاس به لیگ برتر میسر شده بود، اقدامی درخور و شایسته از سوی متولیان امر صورت نگرفت و بازیکنان پاس در حدود 30درصد از قرارداد فصل قبل خود ر تا قبل از ديدار پلي‌آف دریافت کرده بودند.

چرا بايد اينگونه باشد؟ و چه كسي متولي كار در اين زمينه است؟ مسئوليت جذب اعتبارات جهت هزينه‌كرد در پاس با كيست؟

همه افرادي كه در هر جايي از اين كشور مسئوليت قبول مي‌كنند، مكلفند كه تا آخرين لحظه تلاش كنند و از جان و دل براي موفقيت مجموعه تحت امرشان مايه بگذارند.

علی‌محمد آزاد، استاندار همدان که عنوان ریاست هیئت مدیره باشگاه پاس را نيز دارد، چرا نبايد حتی در یک دیدار رسمی از مسابقات این فصل تیم فوتبال پاس در ورزشگاه حضور پیدا نکند؟

مگر نه اينكه تیم فوتبال پاس به 8هزار شهید گلکون کفن استان همدان هديه شده و ما در برابر خون اين شهدا مسئول هستيم!؟ بي تفاوتي نسبت به پاس مانند بي تفاوتي به شهداست

چرا بايد تيم پاس هر فصل مشكلاتي در خصوص بدهي‌هاي فصل گذشته داشته باشد؟

آيا اين مساله به سوء مديريت و عدم نظارت در فصول قبلي بر نمي گردد؟

چرا وقتي امير خجسته، نماينده مردم همدان و فامنين با صدور نامه درخواست ارائه نسخه اي از قراردادهاي بازيكنان و كليه عوامل باشگاه را مي‌نمايد، به قباي برخي افراد برمي‌خورد و تاكنون نيز اقدامي در اين خصوص از سوي متوليان امر صورت نپذيرفته است!!

چرا وقتي كه برخي از مديرعاملان از پاس جدا مي‌شوند، قراردادشان رو مي‌شود و مبالغ چندين ميليوني را به عنوان حقوق ماهيانه مطالبه مي‌نمايند اما زماني كه روي كار هستند، اعلام مي‌كنند كه ما مبلغي را دريافت نمي‌كنيم؟

و اين دقيقا اتفاقي است كه در طي اين سالها در پاس به وقوع پيوسته، مدير فعلي هم چند بار اعلام كرده كه من مبلغي را دريافت نمي‌كنم اما اكنون كه در انتهاي فصل شده، عنوان مي‌دارد كه من قراردادي دو ساله دارم!!!

مشکلات مالی همواره در این سالها همواره گریبانگیر باشگاه پاس بوده و امسال هم بدهیهای سالهای گذشته که مدام برای پاس در طول فصل با صدور آراء مختلف و تهدیدهای گوناگون به ممنوعیت از فعالیت و کسر امتیاز همراه بوده و اكنون شاهد تعلق و ممانعت از جذب بازيكن هستيم.

چرا بايد چندبن مرحله در طول فصل شاهد اعتصاب بازیکنان و تعطیلی تمرینات باشیم؟؟

چرا مسئولين امر نسبت به اين اتفاقات واكنش نشان ندادند؟

مبالغی هم که به تیم تزریق شد همه از اعتبارات کشوری از جمله وزارت ورزش و معاونت راهبردی ریاست جمهوری بود که با پیگیری‌های خجسته وصول و هزینه شد.

آيا اين پيگيري‌ها وظيفه نماينده بوده يا اينكه مسئولين اجرايي بايد اين موارد را پيگيري كنند و هرجاي كار كه گير كردند از نماينده كمك بخواهند!!؟

متاسفانه باشگاه پاس ملك شخصي برخي افراد تبديل شده و برخي ديگر نيز دنبال مهره‌چینی در باشگاه پاس و کسب کرسی برای جانشانی مدیرعامل در آینده هستند؛ مگر نه اينكه اگر قرار به تغيير مديرعامل باشد، مستلزم طرح و تصويب در جلسه هيئت مديره است؟

مقامات استاني و سياسي اگر نمي‌توانند براي پيگيري اين مسائل وقت بگذارند، كار را به ديگران واگذار كنند و از آنها پشتيباني كنند ؛ به عنوان مثال افراد توانمند در حوزه های فنی، اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی را در هيئت مديره باشگاه بگنجانند و خود در جايگاه مجمع باشگاه، سياست گذاري كنند.

اکنون نیز شرایط پاس بسیار بحرانی است؛ چرا كه برنامه‌ای برای فصل آینده ندارد.

اخيرا نيز خجسته با صدور نامه‌اي درخواست تسريع در تشكيل جلسه هيئت مديره و تصميم گيري براي فصل آينده را نموده‌است.

متاسفانه شاهد هستيم كه بازيكنان خوب و بومي تيم فوتبال پاس يكي پس از ديگري در حال جدا شدن از اين تيم هستند و راه تيم‌هاي ليگ برتري را طي مي‌كنند كه اگر زود تر دست به كار نشويم به جايي مي‌رسيم كه بايد با دست خالي وارد رقابتها شويم و اگر اين وضعيت استمرار داشته باشد، فصل آينده نيز تيمي به مراتب ضعيف تر از امسال خواهيم داشت.

تيم فوتبال الوند اما با اتكا به بخش خصوص و به دور از بسياري از مسائل حاشيه‌اي و حاشيه‌ساز در فوتبال به خوبي كار خود را انجام داد و اگر در هفته هاي پاياني، جايگاه خود را حفظ مي كرد، مي توانست يك پاي ديدار پلي آف باشد.

اين تيم كه شالوده‌اي بومي دارد، با ادامه اين روند مي ‌تواند در فصول آينده حرفهاي بيشتري را براي گفتن داشته باشد به شرط اين كه مورد حمايت خوب مسئولان نيز قرار گيرد.

 

نويسنده: علي ثقفي-مدير همدان فوتبال

 

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
تازه کردن