پیشکسوت فوتبال همدان:
مسیری که پاس رفت اشتباه بود!
- توضیحات
- نمایش از چهارشنبه, 07 خرداد 1393 01:45
- دسته: گفتگوی ویژه
- بازدید: 1949
عباس شانه ای چهره شناخته شده ای برای فوتبالیست های قدیمی همدان و کشور است. بازیکن سرعتی و فیزیکی دهه های 40 تا 60 با بازی های درخشان و گل های دیدنی خود در تیم های مختلف حیریت تماشاگران را برمی انگیخت. بازیکنی که فوتبال خود را از راه آهن تهران آغاز کرد و از زمین های فوتبال نازی آباد چهره شد .
عباس شانه ای متولد ششم شهریورماه 1333 زاده منطقه نارمک تهران است. او فوتبالش را در تیم های باشگاهی نظیر شاهین تهران و نورد اهواز ادامه داد و دست بر قضا باعث شد تا سال 56 به همدان عزیمت کند .
باشگاه اکباتان همدان شروع فوتبالی عباس شانه ای در دیار هگمتانه بود. در آن زمان با وی 20 تا 30 هزار تومان قرارداد منعقد شد که به گفته خودش پول قابل توجهی بود. در بدو ورودش اتفاق جالبی افتاد .
* اولین بازیکن خارجی فوتبال همدان!
محمود کرمی از دیگر پیشکسوتان فوتبال همدان در میان تماشاگران شایعه انداخت که عباس شانه ای بازیکن خارجی است!
شانه ای چهره جوانش بیشتر به فوتبالیست های آلمانی و ... می خورد. او در سال 57 با حمایت های خوبی که مکارچی از تیم شیشه همدان داشت به این تیم ملحق شد و بازی های درخشانی همراه با این تیم در جام تخت جمشید داشت. افزون بر اینکه در استان قهرمان شده بود و در لیگ های کشوری هم بازی های خاطره انگیزی برای این تیم داشت. البته عباس شانه ای هیچ گاه بازی های بیادماندنی اش را با تیم متحد فراموش نمی کند. تیمی که بازیکنانش اقدام به شکل گیری آن کردند و عباس شانه ای همبازی محمد بهگندم همراه با 23 بازیکن دیگر جزو بنیانگذارانش بودند.
زوج بهگندم و شانه ای همواره به عنوان زوج طلایی نامبرده می شدند. بهگندم با تکنیک های طلایی در کنار شانه ای با سرعت و فیزیک قدرتی.
آنها در زمانی که تیم همدان در کشور تحت هدایت بیژن ذوالفقارنسب درخشید، این دو بازیکن ستاره های آن تیم بودند. شانه ای از ذوالفقارنسب به عنوان نعمتی بزرگ برای فوتبال همدان یاد می کند که البته کم لطفی هایی که هیات فوتبال وقت به این مربی سرشناس کشور کرد باعث شد تا برای همیشه قید حضور در همدان را بزند.
* رفتن ذوالفارنسب و خاموشی فوتبال همدان!
شانه ای معتقد است که همین رفتن ذوالفقارنسب باعث شد تا انگیزه بازیکنان طلایی آن زمان برای موفقیت های بیشتر کم شود و از سوی دیگر فاصله کیفیت بازی که بین نسل آنها با نسل های پایین تر بود سبب شد تا فوتبال همدان به خاموشی برود!
درست در سال های 68 و 69 بود که نسل طلایی فوتبال همدان به مرور محو شد. آنها تقریبا پابه سن گذاشته شدن و نسل بعدی آنها هم هرگز نتوانست در حد و اندازه شان حاضر شود هر چند بودند نفراتی نظیر کمال عربیان و رضا طلایی که می شد روی فوتبال آنها حساب کرد اما هرگز در شمارش به یک تیم کامل نرسیدند.
عباس شانه ای پس از آن سال ها مدتی از فوتبال کنار رفت اما در 20 سال گذشته در تیم آقای شدیدی از دیگر پیشکسوتان و فوتبالدوستانی که زندگی اش را فدای فوتبال کرد، توپ می زند.
شانه ای پس از وداع با فوتبال هرگز به سمت مربیگری نرفت چرا که اعتقادی به مربیگری نداشت و از سال 69 که همراهی با تیم متحد را کنار گذاشت در اداره کشاورزی مشغول بکار شد.
* حمید همبازی پدر!
این پیشکسوت فوتبال کشورمان دارای سه فرزند پسر است منتهی حمید و وحید فرزندان اول و سومش به فوتبال روی آوردند و مصطفی پسر وسطی تمایل به ورزش های رزمی داشت.
حمید شانه ای پسرارشد عباس آقا از دو سالگی به بعد در تمامی تمرینات و مسابقه همراهش بود. حمید به خوبی یادش هست که در رختکن بازی هایی که ذوالفقارنسب مربی همدان بود، چه موارد فنی را ارایه می داد. حتی جاهایی که عباس شانه ای در تشریح گذشته اش فراموش می کرد به نکاتی بپردازد، حمید راوی بود!
عباس شانه ای به لحاظ فوتبالی بیشتر وابسته به حمید است. به هر حال او از دوسالگی سن حمید، او را همراه خود داشت. عباس آقا قبل از اینکه فوتبالی باشد کشتی گیر بود اما به خاطر اینکه فوتبال هم بازی می کرد، دیگر فرصت ادامه تمرین کشتی نبود و باوجود اینکه در کشتی هم دارای عنوان بود اما به فوتبال کشیده شد.
او یادآوری می کند که حمید شانه ای از بچگی با توپ فوتبال انس گرفت تا زمانی که پا به توپ زد، فوتبالش را استارت زد. حمید خیلی زود پیشرفت کرد. البته وحید هم زود شروع کرد منتهی از مدرسه فوتبال و زیرنظر مربیانی نظیر مهدی مرشدلو، عباس مهاجرانی و مهدی امینی. البته فاصله 22 ساله بین عباس و حمید باعث شده بود که وی بیشتر در فوتبال با حمید انس بگیرد.
* پیروزی مقابل استقلال تهران با 11 ملی پوش بهترین خاطره
این پیشکسوت فوتبال همدان از خاطراتش می گوید. از اینکه وقتی به همدان آمد در همین شهر ازدواج کرد. چون یکی از مهره های خوب فوتبالی بود به استخدام اداره کشاورزی آنزمان درآمد. شانه ای از صفر شاه محمدی به عنوان یکی از خادمان و زحمتکشان فوتبال همدان در آنزمان یاد می کند. صفر اهل اراک بود اما سال ها در فوتبال همدان و تیم شیشه و فجر زحمت کشید. از اینکه تیم شیشه در آن زمان با نفراتی همچون محمد بهگندم، مرحوم حسین اسدیاری، رضا خانلر و خیلی ها، حتی بازیکنان غیربومی در کشور درخشید. زمانی که رضا فیضمندیان در مقطعی سرپرستش بود. او یادی از آقای تهرانی می کند. زحمت کش تیم اکباتان که برای فوتبال همدان زحمات زیادی کشید.
شیرین ترین خاطرات فوتبالی او به سال های بین 61 و 62 برمی گردد. زمانی که ستاره های فوتبال همدان با تیم ملی بازی کردند. زمانی که حسن حبیبی سرمربی تیم ملی بود و حسن فرکی هم عضو تیم ملی. در آن زمان همدان دو بر صفر به تیم ملی باخت. دقت کنید دو بر صفر!
البته همین ستاره های فوتبال همدان سال 64 به مصاف استقلال تهران رفت. تیمی که 11 بازیکن ملی پوش داشت. بازی خاطره انگیزی که همدان دو برصفر پیروز شد. در آنزمان ورزشگاه قدس همدان جای سوزن انداختن نبود. حتی شیروانی ها و پشت بام های اطراف ورزشگاه مملو از تماشاگر بود.
* پاس مسیر را اشتباه رفت!
عباس شانه ای در سال 86 که انتقال پاس به همدان استارت خورد جزو مخالفانش بود. وی معتقد است که همدان در آن زمان امکانات نداشت. پاس هم تیم بزرگی بود و توان چرخاندن این تیم در همدان وجود نداشت که در مجموع مسیر را اشتباه رفت.
او می گوید: اگر از همان اول با پیشکسوتانی نظیر پورمسلمی و بهگندم و سایرین همکاری و ارتباط برقرار می شد شاید بهتر نتیجه می گرفت. امثال کاظم اولیایی می خواستند تبلیغ شود که خودشان این کار را کرده اند! اگر دلسوزانه کار می شد، به مراتب نتیجه بهتری حاصل می شد.
* پاس نیازمند ارتباط قوی با فدارسیون
الان هم بهرام یدی مدیرعامل تیم شده که برایش آرزوی موفقیت می کنم. منتهی به وی توصیه می کنم که روابط باشگاه را با فدراسیون قوی کند چرا که یکی از نقطه ضعف های پاس در همین است. در این سال ها نتیجه موفقی برای پاس حاصل نشده و امیدوارم امسال با کمک گرفتن از پیشکسوتان این هدف به سرانجام برسد.
* تاسف از شرایط فوتبال همدان
شانه ای انتقادی هم از وضعیت موجود در فوتبال همدان دارد. به گفته وی روزگاری شهر همدان 10، 12 باشگاه معتبر و صاحب نام داشته اما حالا چه جایگاهی دارد و این باشگاه ها چه شده اند! مدارس فوتبال چرا نباید دائمی باشند. مدرسه فوتبال فصلی به چه دردی می خورد. باید برای آینده فوتبال پشتوانه سازی شود نه کاسبی! پایه های فوتبال باید تقویت شود تا مدعی شویم که در آینده می توانیم حرفی برای گفتن داشته باشیم.
زمانی تیم هایی نظیر پاس، شاهین، خانه جوانان، پایگاه نوژه و خیلی ها در فوتبال همدان جزو باشگاه های صاحب ریشه بودند. در همین متحد سال 58 ما بازیکنان بزرگی نظیر خانلر، رضا و علی ترابی، بهگندم و عسگری داشتیم. انزمان با بهترین فوتبال غرب کشور را داشتیم و بازی هایمان مملو از تماشاگر بود.
* پیشکسوتان زمین تمرین ندارند!
ما که پیشکسوت هستیم زمین فوتبال نداریم و هفته ای یک جلسه آن هم اول صبح به ما زمان می دهند که بازی کنیم. هیات فوتبال فقط جمعه ها صبح به ما زمین می دهد و جایی برای تمرین نداریم. سال قبل هم به دلیل سهل انگاری هیات فوتبال نتوانستیم در مسابقات کشوری پیشکسوتان شرکت کنیم. امیدواریم امسال هیات فوتبال فراموش نکند!
* انحلال فوتسال علیصدر بازی با احساسات جوانان
فوتسال علیصدر برای همدان سرمایه بزرگی بود. حیف است با احساسات و زحمات چندساله این بازیکنان جوان بازی کنند. علیصدر در این چند سال تجربه اندوزی کرده بود و امسال می توانست حرف های بسیاری در لیگ یک داشته باشد. چرا با احساسات جوانان بازی می کنند و تیمی که سال ها برای تجربه اندوزی جوانش هزینه کرده است را یکشبه منحل می کنند. مسوولان نباید این چنین تصمیم بگیرند و این تیم برای موفقیت فوتسال همدان بسیار مهم است.
نظرات
فید آر اس اس برای نظرات به این ارسال